23 Mayıs 2012 Çarşamba

Erasmus Staja Nasıl Başvurulur

Erasmus Stajı için vizeden başlamıştım, şimdi de bu stajı ayarlama üzerine yazayım dedim. Aslında Erasmus 2013 te bitiyor diyorlar, ama o gider yenisi gelir, süreci bilelim:)
Öncelikler benim okulum için olan süreci anlatacağım tabi ki, diğerlerini bilmiyorum, Erasmus Ofislerine göre okulların prosedürleri değişebilir. Mesela dil sınavını bilmiyorum bizi sadece ortalamaya göre sıraladılar, 2.5 üstü başvurabiliyordu, sanırım başvuran herkese de çıktı.
Ama başvurmadan önce, kabul almış olmalısınız karşı kurumdan.

Bu karşı kurum nedir?
Şimdii, herşey olur dermişim:) Partner üniversite kuralı yok stajda, anlaşmalı olmanıza gerek yok. Aslında, üniversite olmasına bile gerek yok. Şirket olur, hukuk bürosu olur, araştırma merkezi olur, enstitü olur... bir kaç kurum var Avrupa Birliği ile ilgili, onlar dışında hepsi oluyor. Olamayanlara ya da ayrıntıların hepsine : Erasmusun kendi sitesinden bakabilirsiniz.

Kabul almak?


Geldik en uğraştırıcı kısımlardan birine. Yok yok moral bozmak yok:) Ben sevmem öyle zaten, ay işte çok zor oldu kolay gelsin size valla, ayaklarını ^^
Şöyle ki, bölümünüzde çalışmak istediğiniz alanı az çok bilmelisiniz.
Staj yapmak istediğiniz ortamı kafanızda netleştirmelisiniz. Ben üniversite demiştim mesela, olmadı o ayrı:):) nasip bu işler:)
Önce ülke ve kurum seçin. Avrupa da nerede staj yapmak bölümünüze daha faydalı? Ranking siteleri var, üniversitelerin başarılarını sıralayan, yorumlar var, önemli dergilerde anketler oluyor mesela en iyi ülkeleri sıralayan belli bölümlere göre, onlara bakının.

Ehem ehem, neyse işte, belirledikten sonra sitelerine bakıyoruz ve araştırma gruplarını inceliyoruz.
(Şimdi tabi ki işin bu kısmında Genetik okuyanlara daha yardımcı olacak anlattıklarım çünkü bu kısım gerçekten bölümünüze özel uygulamalar gerektiren kısım.)
Araştırma konularını OKUYORUZ arkadaşlar:) Yani küçük bir tavsiye, düşünün ki karşınızdaki insan bir akademisyen ve araştırmasının okunmuş olmasına önem verecektir. Tabiii ki hepsini anlıyor muyuz? Hayıııır =)
Ama olduğu kadar. Bazılarında sade dille yazılmış özetler oluyor, oralara da bakabilirsiniz kısa yoldan:)
Diyelim ki birini gözümüze kestirdik. Mail atıyoruz ve beni al, beni al, onu alma diyoruz ^^


Mail derken?
Mail için bu sürecin başında bir kalıbınız olması kolaylaştırıcı olur.Yani başında isim kısmı ve ortasında çalıştığı konu kısmı değişken, gerisi kalıp bir mailden bahsediyoruz.
Mail konusunda internet bilgi dolu gerçekten, ama mesela ben kendim duygusal bir karalama yazmıştım diyebilirim, formal bir dilde tabiki. Hani işte çok seviyorum ben bölümümü gibisinden:)
Mailiniz, sınıfınızı, üniversitenizi tabi bölümünüzü, çalışmaya ilgi duyduğunuz alanları ve varsa lab tecrübelerinizden seçmeleri içerebilmeli. Lab tecrübesi derken, onlar doğrudan proje sanıyorlar, proje gibi büyük bir uğraşınız yoksa yok yazın. Ben mesela yeni başlamıştım labda çalışmaya, yeni başladım ve henüz öğreniyorum yazmıştım. Yalan söylemenin alemi yok, sonradan niye uğraşalım di mi:) İşte çalışmasından spesifik olarak bahsedip bu bu bu nedenlerle ilgimi çekti yazabilirsiniz.
Sonra da kesinlikle, para istemediğinizi belirtin, Erasmus Stajı olacak, burs verecekler, deyin. Tabi şirketler için durum farklı olabilir, para da verebilirler, duymadım hiç, o ayrı:) Belirtin, staj üç aylık olacak diye, ya da yaz stajı deyin kısaca hani üç ayı kocaman kocaman yazıp korkutmamak için:) Saygı dolu kapanış cümlelerinden sonra, mailiniz bitti efendim:) Yollanmaya hazır:)


Kaç kişiye yollamalı?
Kritik soru, evet. Ben de birilerine şunu söylemek istiyorum nolur nolur sırası geldi di miii
"İşte canım, 500 kişiye mail atarsın, 20 si döner, 1 i kabul eder... Öyle, zor yani"
Dalga geçmiyorum aslında, evet gerçek buna yakın, ilginizi çeken herkese mail atmanızı tavsiye ediyorum, ama hani yani çok gözünüzü korkutmayın, nasip kısmet gerçekten. İlk 20de de gelebilir 200.mailde de.
Dua edin hayırlısı olsun^ ^ En size yararlı olacak olan hangisiyse o nasip olsun:)

Cevaplar nasıl geliyor?
Çok nazik reddediyorlar:)
Gerçekten, böyle ben bazılarına karşı mahcup hissettim, tüh bak beni reddetmek zorunda bıraktım adamı diye o derece kibarlar =)
Kimisi ayrıntılı bilgi istiyor, kimisi abartıyor; biri benim lise mezuniyet ortalamamı istedi o.O
Lab tecrübeniz hakkında ayrıntı isteyebilirler, para durumunu sorabilirler. İşte bu soranlar biraz ilgilenmiş demek, mutluluk! Mülakat isteyebilirler internetten, msn gibi, bu tip önerilere hazırlıklı olun:)
Cevaplar genelde 1 hafta içinde geliyor, siz bu mail atma işini bir sürece yayın,(Erasmus başvurularına güvenli bir mesafede) cevap gelsin, size mailler atmaya devam edin kabul alana kadar. Kolay gelsin!


Kabul mu aldım, ne?!
Şükür o zaman, sonraki aşamalar başlasın!
Kabul eden hocayı mutlaka süreç hakkında bilgilendirin, işte benim daha bi de Erasmus tan burs için başvurum var gibisinden, yanlış anlamalar olmasın. Süreç devam ederken de işte vizedir flan, bilgilendirin sürekli.(Bu kısımdan emin değilim, hocam benim fazla geveze olduğumu düşünüyorsa, değiştiririm inş:P)
Sonra, araştırması hakkında ayrıntılı bilgi alın.
Kabul mektubunu yazdırın, unutmadan:)


Veee Erasmus Başvurusu veee vize...

İngiltere seçtiyseniz, dönüp vize başvuru yazımı okuyabilirsiniz:) Seçmediyseniz de okuyun nolur nolur :P
Geceleri google maps dan gideceğiniz şehri kesebilirsiniz:) Ben arada bi gidip enstitünün kapısında bekliyorum da uydudan:D
Gidenlerin mail adreslerini aşırıp, sıkıştırabilirsiniz:)
Ehem ehem, konuya dönelim:)

İşte böylee... Aklıma bunlar geldi ve ben bunu yazarken çok mutlu oldum:) Umarım birilerine yardımcı olur.^^
Okuyan olursa, soru da sorsun olur mu??:):)

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Erasmus Stajı Vize İşlemleri

Evet, blog günlük değildir:) Biliyorum, ama unutup kendi derdime dalmadan önce yazayım dedim.
Erasmus'la İngiltere ye gidip gelmedim henüz, yalnızca vize işlemlerim bitti şimdilik, şükür:) Ama süreç zorlu olunca, insan yardım edecek tecrübeli birilerini arıyor.
Bu konuda erasmusum.com kesinlikle bilgi alabileceğiniz bir yer, insanlar çok yardımsever, tecrübelerin konuştuğu bir yer, tavsiye ederim:)

Erasmus Stajı ile İngiltere'ye gitmek isteyenler için, vize tipi Tier 5 Government Authorized Exchange oluyor.
Bu vize, geçici işçi vizesi diye geçiyor. Başvurmak için neler yapıyoruz pekii?

13 Mayıs 2012 Pazar

Ben Geldim!

İlk yazım!
Sonrasında silme ihtimalime güvenerek, başlangıç yazılarında kötü olduğumu bilmeme rağmen yazıyorum:)
Burası benim karalamalarımın bir kısmını tutmayı planladığım yer. Belki ara sıra, kaçıp saklanmayı umduğum yer.
En önemlisi, "bana hiç yardım eden olmamıştı ki" mızlamalarım için ne zamandır yapmayı planladığım yer burası:)
Hakkımda kısmını yazamadım, olmadı, kısmet gelecek günlere artık, nasip olursa:)
Kısaca; Genetik 2. sınıfta, fazlasıyla heyecanlı, hevesli, hayaller kurmakta olan bir öğrenciyim desem, belki biraz bahsetmiş olurum kendimden.
Bu blogta tecrübe ederken uğraştığım, uğrunda zorluklarla karşılaştığım şeyleri yardımcı olması için başka insanlara anlatmak istiyorum. 
Tabi bu arada gevezelik etme hakkı da tanıdım kendime baştan:)
Yavaş yavaş işe koyulayım ben o zaman,
Tam burda yine görüşmek üzere,
Selametle...