2 Mayıs 2014 Cuma

İngiltere Erasmus Stajı Vize İşlemleri Vol.2

Birgenbirben neredeyse 2 yaşında!
Elhamdülillah:)

2 senede vize işlemleri değişir mi, değişmiş malesef.
Blog bir süre daha, biraz daha çok insana faydalı olabilsin istiyorum vize işlemleri için, o yüzden yenilenmiş yerleri bir öğreneyim dedim iki arkadaşım da bu yaz İngiltere'ye gidiyorken hazır.

Ne değişmiş şu yazımızdan beri?

- VAF9 formu
- Aracı kurum / randevu sistemi

Arkadaşıma VAF9 u dolduracaksın deyip duruyorum bir de kızıyorum içimden, nasıl bulamazsın diye. Meğer sevgili UK Border Agency sistemini kolaylaştırmak istemiş siteyi filan yenilemiş daha cool olmuş hani^^ Ama herşey eski yerinde değilmiş tabi, özür dilerim arkadaşım:(

https://www.gov.uk/tier-5-government-authorised-exchange

Yöntem aynı, border agency nin ilgili sayfasını ezberliyoruz.:)

Burdaki bilgileri, guidance dökümanları( https://www.gov.uk/government/publications/application-for-visa-to-come-to-uk-as-tier-5-temporary-worker) hep okuyoruz öğreniyoruz.

Vaf9 yine online application şeklinde, sadece bazı sorular değişmiş anladığım kadarıyla.
Sorun şu ki, kalacak yerin belirtilmesini istiyor zorunlu alan olarak. İlginç, nasıl ayarlasınlar acaba insanlar hemen. Bu biraz zorlayabilir henüz ayarlamamış olanları. 

Gidince bir süre kaldıktan sonra, adresimizin güncellemesini British Council e yaptığımız sürece adres değişikliğimiz bir sorun teşkil etmemeli. Ben bir ay sonra taşınmıştım, yeni adresimi British Council e mail atmıştım ve sorun olmamıştı. İlk gittiğimizde de British Council'e mail atıyoruz hatırlatayım, ben geldim şu şu adresteyim gibisinden.:) 

Tüberküloz testi gibi bir şey getirmişler, ama Türkiyeden başvurularda zorunlu tutulmamış. Yaptırmıyoruz yani, şükür.

https://www.gov.uk/apply-uk-visa

Buradan kendi hesabımızı oluşturup vize başvurusunun online formu olan Vaf9 u dolduruyoruz. Arada kaydedip, log out yapıp tekrar geri dönebiliyoruz başvuruya.
Bu formun içinde soru gelebilecek bir sponsor meselesi gördüm ben arkadaşımla doldururken.

Biz Erasmus Stajı için gidiyorsak, sponsorumuz British Council. Sponsorship ile ilgili ilk olarak sponsorun adını soruyor, sonra adrese geçiyor. Adres bölmesinde tekrar name of the organisation diyor mesela oraya British Council Erasmus Programme diyebiliriz.
Bu hani İngiltere adreslerinde sonda sayı ve rakamlardan oluşan bir söz öbeği oluyor ya, post code kısmına onu aynen yazınca select an address diye bize zaten adresi kendisi söylüyor, elimizdeki adresle aynı mıymış diye doğrulayıp enter diyoruz oraya. Ben vize işlemleri yazısında yorumlarda bir adres vermiş olmalıyım zaten British Council için. Cos mektubunuzdaki numarayı, Cos için mailleştiğiniz görevlinin mail adresini kullanabilirsiniz bilgilerin devamını doldururken diye düşünüyorum.

Bir de Point Based System var. Bu konuyu şurada açıklıyor sevgili border agency aslında:

https://www.points.homeoffice.gov.uk/gui-migrant-jsf/SelfAssessment/SelfAssessment.faces

Kısaca sponsorun var mı,  seni devamlı olarak sponsor edecek mi diyor, burada iki soruya da evet deyince 40 tam puanı kapıyoruz.

Formlarda karşımıza çıkarsa da,
Sponsorship = 30
Maintenance= 10   şeklinde doldurmamız gerekiyor.

Bu formu online doldurup bitirirken randevumuzu da alıyormuşuz artık. Benim zamanımda WorldBridge aracı kurumdu, ona ayrıca gidip randevu alıyorduk online. Şimdi ise Teleperformance (http://www.ge2ua.tpcontact.co.uk/)  diye bir şirket almış olayı.
Ayrıca sistem de şöyle modifiye edilmiş, VAF9u doldurup bitirirken randevuyu da alıyoruz, sonra Teleperformance sitesine gidip ayrıca oradan log in yapıp bu randevuyu ordan da almamız/ teyit etmemiz gerekiyor benim anladığım kadarıyla. Daha arkadaşlarla oraya gelmedik, farklı bir durum olursa yazarım:)

Onun dışında bir şey değişmişse, eski vize yazımın yardımcı olamadığı vize işlemlerinde bir kısım kalmışsa, yorum yazıp talep edebilirsiniz.
Vizeyi alabilenler, eklemeler tavsiyeler yapabilirler bu yazının altına yorum olarak, diğer insanlara faydalı olması açısından. Güzel olur^^

Zira sanırım bu benim İngiltere vizesi ile ilgili son yazım olacak. Bir daha İngiltere'ye gidebilir miyim acaba.:/ Belki de giderim bir gün yine, nasip bu işler değil mi ama?

Şimdi ufukta Amerika var Allah nasip ederse,kocaman güzel şeyler duası var. Heyecan var, merak var, birazcık korku birazcık panik var.:)
Yine vize işlemleri var nasipse evet:)
Allah yardımcımız olsun, kolaylıklar versin.

Şimdiden herkese kolay gelsin vize işlemlerinde,
Gidenler Londra'ya benden selam söyleyebilir mi?:)
Holland Park'ı sabah saatlerinde ziyaret etmeyi tavsiye etmiş olayım bir de unutmadan:) Sincaplara sandviçinizden koparıp verebilirsiniz, öyle sakin öyle yeşil bir park orası:)

Selametle,
Betül


3/11/2016 Tarihli Duzenleme: Gercekten de bu Ingiltere vizesi konusunda bilgilerimin guncel oldugu son blog yazisi malesef. Suraya girip son yazimi okursaniz aciklamasi orada. Yanlis yonlendirmekten korktugum icin yazma ihtiyaci hissettim. Ayni kalan islemler vardir mutlaka, ama ayrintilarda iki sene icinde bile degisimler olmustu, endiselendim o yuzden. Herkese muvaffakiyetler diliyorum.